Feugiat nulla facilisis at vero eros et curt accumsan et iusto odio dignissim qui blandit praesent luptatum zzril.
+ (123) 1800-453-1546

Related Posts

Blog

alergije kod dece

Alergije kod dece – simptomi i lečenje

Šta su zapravo alergije?

Alergije su preterana reakcija imunog sistema na određene stimulanse koji su za većinu ljudi bezopasni. Kod osoba koje imaju alergiju na specifičan stimulans, imuni sistem greškom tumači da ta supstanca napada organizam pa u pokušaju da ga zaštiti, stvara imunoglobulin (IgE) – antitela koja uzrokuju da određene ćelije otpuštaju supstance poput histamina u krvotok, kako bi se odbranio od „napada“ alergena. Stimulansi koji mogu izazvati alergijsku reakciju organizma, kao na primer određene namirnice, prašina, polen ili lekovi, nazivaju se alergeni.
Alergijske reakcije se manifestuju na koži, respiratornim putevima ali i u digestivnom traktu. Kako će se alergija manifestovati zavisi od samog alergena i načina na koji se unosi u organizam.
Kod dece nasleđe ima veliku ulogu, ukoliko je jedan od roditelja alergičan na određenu supstancu, veća je mogućnost da i dete razvije alergiju.

Simptomi alergija kod dece

Simptomi variraju od vrlo blagih do teških, čak i životno ugrožavajućih (anafilaktički šok). Jedan od češćih simptoma alergije kod dece jeste atopijski dermatitis odnosno ekcem- crvenkasti osip koji se javlja na koži, često uz svrab. Tačan uzrok ekcema je teško ustanoviti. Pretpostavlja se da su najčešći uzročnici hrana kao i različite čestice koje zagađuju vazduh (čađ, pepeo i dr.) Simptomi koji su izazvani alergenima koji potiču iz hrane mogu biti i bolovi u stomaku, dijareja, povraćanje, mučnina ali i kašalj, curenje nosa a u težim slučajevima i oticanje lica, ruku i nogu. Vrlo su česti i respiratorni problemi koji se javljaju pod uticajem alergena koji se u organizam unose udisanjem.
Spoljašnji inhalatorni alergeni poput polena drveća, trava i korova i unutrašnji kao što je prašina, grinje ili dlake kućnih ljubimaca mogu biti uzrok alergijskog rinitisa i astme kod dece. U proleće, sa dolaskom toplog vremena, deca više vremena provode u prirodi, samim tim su izloženiji spoljašnjim inhalatornim alergenima. Kod neke dece se javlja alergija na ubod određenih insekata. Simptomi uzrokovani ovom vrstom alergena su najčešće kijanje, nos koji svrbi i curi, suzne oči, zapušen nos, crvenilo očiju i nosa a može se javiti i bol u ušima.

Kako prepoznati alergiju kod deteta?

Često se simptomi alergije mogu pomešati sa simptomima prehlade, gripa ili nekih drugih prolaznih zdravstvenih tegoba (curenje nosa, kijanje, stomačne tegobe). Jako je važno ispratiti koliko dugo i često kao i u kom periodu i u kojoj situaciji se ovi simptomi javljaju. Ipak, alergijski kašalj se može razlikovati po tome što je suv i dugotrajan a sekret iz nosa bleđi, vodenkast, gotovo bezbojan. Svakako, ukoliko posumnjate na alergiju, dobro je uraditi alergo test. Ovi se testovi izvode na koži deteta gde se koža blago zagrebe, nanese se kap rastvora alergena i prati se reakcija.
Takođe se mogu raditi i testovi putem analize krvi, gde se utvrđuje prisustvo IgE antitela. Na ove načine se utvrđuje na koju je supstancu dete alergično.
Pored urađenih alergo testova, treba se konsultovati sa alergologom obzirom da kod dece ovi testovi nisu uvek pouzdani.

Kako lečiti alergiju?

Neka deca jednostavno prerastu alergije dok se kod drugih alergije zadrže i u odraslom dobu. Veruje se da se kod neke dece razvija tolerancija na alergene kojima su izloženi u manjim količinama tokom vremena pa dolazi do vida “imunizacije”. Kod dece kod kojih se alergije ne povuku u kasnijem dobu, važno je na vreme početi sa adekvatnim lečenjem kako alergije ne bi dovele do ozbiljnijih respiratornih problema – nelečeni alergijski rinitis može dovesti do bronhijalne astme.
Alergije se ne mogu potpuno izlečiti, medjutim, postoje brojni preparati i lekovi koji značajno ublažavaju simptome alergija.
Jedan od načina na koji se simptomi mogu držati pod kontrolom, iako nije uvek izvodljivo, jeste jednostavno izbegavanje alergena. Roditelji trebaju upoznati dete ne samo sa samom alergijom već i sa posledicama koje se mogu javiti usled izloženosti alergenima koji izazivaju reakciju kod deteta.
Za blaže simptome postoje brojni preparati poput sprejeva za nos, tableta, različitih krema, koje značajno ublažavaju simptome i pomažu kod alergijskih reakcija. Kada reakcije zahtevaju lekove, koriste se antihistaminici kao i lekovi koji u sebi sadrže kortikosteroide u manjim dozama.
Od jačine alergijske reakcije, i u zavisnosti od same alergije, bira se način na koji će se simptomi tretirati kako bi se detetu omogućilo lakše funkcionisanje i uopšteno, bolji kvalitet života.

Kako Lertal može da vam pomogne u borbi protiv alergije kod vašeg deteta pročitajte ovde: Lertal protiv alergije kod dece