Feugiat nulla facilisis at vero eros et curt accumsan et iusto odio dignissim qui blandit praesent luptatum zzril.
+ (123) 1800-453-1546

Related Posts

Alergijski rinitis – Alergije kod dece

Klinički dokazana efikasnost Lertal tableta u terapiji alergijskog rinitisa – alergija kod dece

Alergijski rinitis često se pojavljuje u detinjstvu.  Alergije kod dece nisu uobičajene pre druge godine života, a najveću učestalost ima u školskom uzrastu.

Alergijske bolesti se ne nasleđuju već postoji sklonost, koja je genetski uslovljena a naziva se atopija. Pozitivna roditeljska anamneza jedan je od glavnih uzroka razvoja alergijskog rinitisa. Ako jedan roditelj ima alergije, verovatnoća da dete ima neku atopijsku bolest je 30%. S druge strane, ako oba roditelja imaju alergije, mogućnost da je dobije dete je 50%.

Još jedan bitan faktor koji utiče na pojavu alergijskog rinitisa kod dece je i socioekonomski standard.

Brojna istraživanja su pokazala da deca koja žive u okruženju višeg ekonomskog standarda imaju veće šanse da imaju atopiju, nego deca nižeg standarda.

Simptomi alergijskog rinitisa kod dece

Simptomi alergijskog rinitisa kod dece se mogu relativno lako prepoznati. Problem u u postavljanju dijagnoze može nastati kod dece koja imaju simptome tokom cele godine i kada je alergija vezana za grinje, kućnu prašinu ili kućne ljubimce.

Decu sa alergijskim rinitisom tokom cele godine uglavnom prate ovi simptomi:

Uporne infekcije uva, koje se stalno vraćaju

Hrkanje

Nepravilno disanje (učestalo disanje kroz usta)

Loš učinak u školi

Koji su znakovi alergijskog rinitisa kod dece?

Jedan od sigurnih znakova da dete ima alergijski rinitis, a ne prehladu je karakterističan pokret, koji se naziva „alergijski pozdrav“, kada dete dlanom struže nos odozdo prema gore, čime pokušava otčepiti nos, briše ga od vode i češe se.

Treba obratiti pažnju na decu koja često imaju probleme u respiratornom traktu, upale uha, šmrcaju, kašlju, otežano dišu, bleda su i imaju podočnjake. Takođe, deca sa alergijskim rinitisom mogu slabije čuti.

Dijagnoza i lečenje alergijskog rinitisa kod dece

U nekim slučajevima dijagnoza se može postaviti samo na osnovu kliničke slike. Rutinska dijagnostika je anamneza i pregled, ali i citološki bris nosa na eozinofile. Dodatne alergološke analize se primenjuju kada se radi o simptomima koji duže traju i jačeg su intenziteta ili kada se kombinuju sa simptomima drugih atopijskih bolesti.

Postupak lečenja dece isti je kao i odraslih, ali mora se obratiti posebna pažnja kako bi se izbegle nuspojave specifične za školski uzrast.

Pročitajte dodatne informacije na koji način može da vam pomogne Lertal za alergije kod dece.