Feugiat nulla facilisis at vero eros et curt accumsan et iusto odio dignissim qui blandit praesent luptatum zzril.
+ (123) 1800-453-1546

Related Posts

Blog

Vitamin D i alergija


Vitamin D, poznat i kao sunčani vitamin jer nastaje u telu usled izlaganja sunčevoj svetlosi, pozitivno utiče na brojne procese u našem telu. Osnovna uloga vitamina D je uticaj na pravilan razvoj kostiju. Pored toga, ima brojne izuzetno bitnu uloge: jača imunitet, popravlja raspoloženje, štiti srce, čuva pamćenje, smanjuje rizik od nastanka raka, snižava krvni pritisak, jača mišiće. Ovaj vitamin je direktno povezan i sa alergijama jer presudan za pravilno funkcionisanje T-ćelija, koje su glavni deo imunog sistema.

Koja je veza vitamina D i alergija?
Kako se pojava raličitih tipova alergijskih bolesti (alergijski rinitis, atopija, astma, alergije na hranu, ekcem…) povećavala poslednjih godina, zabeleženo je da su se nivoi vitamina D u populaciji istovremeno smanjivali. Odnosno, nedostatak vitamina D ‘okrivljen’ je kao jedan od uzroka povećane učestalosti simptoma alergija i astme. Samim tim, ukoliko ste neko sa nedostatkom vitamina D imate povećan rizik od pojave alergija.
Vitamin D smanjuje šansu za razvoj alergija zbog svog uticaja na imuni sistem, što je dokazano brojnim istraživanjima. Ova istraživanja su pokazala da vitamin D može aktivirati određene mehanizme imunog sistema koji sprečavaju oslobađanje supstanci koje izazivaju i pogoršavaju alergijske bolesti.
Sada je dobro poznato da postoji značajna povezanost između nedostatka vitamina D i infekcija. Ova povezanost postaje posebno značajna kod dece sa respiratornim bolestima i alergijama, što se često primećuje i u starijem dobu.

Da li nam nedostaje D vitamin?
Razlozi za široko rasprostranjeni nedostatak vitamina D danas nisu potpuno poznati. Mnogi stručnjaci pripisuju nedostatak vitamina D savremenom načinu života koji uključuje više vremena provedenog u zatvorenom prostoru jer je prirodni izvor vitamina D koža, u kojoj nastaje prilikom izlaganja sunčevoj svetlosti. Dakle, boravak od 10-15 minuta svakog dana na suncu u najvećoj meri zadovoljava potrebe za vitaminom D u organizmu.
Ishrana može biti drugo objašnjenje nedostatka. Vitamin D je važan, ali se prirodno nalazi u samo nekoliko namirnica (na primer, masna riba, ulje jetre bakalara, žumanca).
U rizične grupe koje su sklone pojavi deficita vitamina D, pored osoba koje provode više vremena u zatvorenom prostoru, još spadaju trudnice I dojilje, deca do 5 godine kao I osobe starije od 65 godina.

Zanimljivosti:
• Efekat sunčevih zraka na stvaranje vitamina D u koži nije moguć kroz staklo. Iz toga razloga kada se nalazimo u kući, kancelariji ili autu naša koža ne stvara vitamin D
• Lekari vrlo često preporučuju trudnicama da tokom trudnoće jedu hranu bogatu vitaminima D.
• Deca i adolescenti sa nižim nivoom vitamina D u krvi osetljiviji su na alergene od onih sa višim nivoima vitamina D.
• Smatra se da bi korekcija nedostatka vitamina D suplementacijom, odgovarajućom negom kože i dovoljnim izlaganjem ultraljubičastom zračenju mogla promeniti prognozu nastanka alergijskih bolesti
• Osobama sa tamnom kožom treba 20-30 puta više sunčanja, kako bi dobili istu količinu vitamina D kao i ljudi bele kože
• Vitamin D se rastvara isključivo u masnoj sredini, što znači da je ishrana masnijim namirnicama važna za apsorpciju ovog vitamina