Feugiat nulla facilisis at vero eros et curt accumsan et iusto odio dignissim qui blandit praesent luptatum zzril.
+ (123) 1800-453-1546

Related Posts

Blog

Kako se spremiti za put ako imamo alergiju

Kako se spremiti za put ako imamo alergiju

Putovanje je uzbudljivo iskustvo kojem se često radujemo, ali za osobe koje boluju od alergija, može biti izazovno. Međutim, uz odgovarajuću pripremu i planiranje, možete sebi olakšati putovanje i smanjiti rizik od alergijskih reakcija. U ovom tekstu istražićemo kako se pripremiti za put ako imate alergiju i kako se zaštititi od alergija na putu.

Zašto je bitno zdravstveno osiguranje na putu

Pre nego što krenete na put, bitno je da imate adekvatno zdravstveno osiguranje. To će vam pružiti mir i sigurnost u slučaju da doživite alergijsku reakciju ili imate bilo kakve zdravstvene probleme tokom putovanja. Proverite uslove osiguranja kako biste bili sigurni da su alergijske reakcije i hitni medicinski slučajevi pokriveni. Pored zdravstvenog osiguranja, trudite se da budete informisani o mogućnostima da dođete do lekara i obezbedite sebi adekvatnu zašitu.

Najpre proverite dežurne zdravstvene ustanove na destinaciji

Pre putovanja, informišite se o dežurnim zdravstvenim ustanovama na novoj destinaciji. Saznajte gde se nalaze najbliže:

 • bolnice,
 • privatne klinike i
 • apoteke.

Ako vam je potrebna hitna medicinska pomoć ili lekovi, važno je da znate gde se možete obratiti. Često je ovo stavka o kojoj ne mislimo na vreme, ali u kriznim momentima je bitno biti spreman.

Šta od lekova nosimo na put?

 • Ako uzimate bilo koje lekove na recept, uverite se da imate dovoljno zaliha za vreme putovanja. Preporučuje se da ponesete dovoljno lekova za celu dužinu putovanja, plus dodatnih nekoliko dana u slučaju nepredviđenih okolnosti.
 • Uvek je dobro imati lekove protiv bolova kao što su paracetamol ili ibuprofen pri ruci za ublažavanje bolova, glavobolje ili groznice.
 • Ponesite osnovne stavke prve pomoći, poput zavoja, flastera, dezinfekcionog sredstva i kreme za opekotine.
 • Prilikom pakovanja, obavezno ponesite osnovne lekove za alergije. To mogu biti antihistaminici za ublažavanje simptoma alergija, inhalatori za osobe sa astmom, autoinjektori adrenalina za hitne slučajeve anafilaktičke reakcije, ili pak prirodni suplementi koji će olakšati simptome.

Ukoliko vam reakcije nisu prejake, možete da ponesete i preparat na prirodnoj bazi. Jedan od ovih preparata je Lertal koji dolazi u obliku tablete ili spreja i potpuno je bezbedan za decu! Lertal je preparat sa klinički dokazanom efikasnošću i kod odraslih i kod dece.

Proverite kalendar alergija pre puta!

Pre putovanja, proverite kalendar alergija za destinaciju koju posećujete. Različite regije imaju različite sezone cvetanja biljaka, prašine ili gljivica koje mogu izazvati alergijske reakcije. Ako znate da ste alergični na određene alergene koji su u sezoni tokom vašeg putovanja, možete se pripremiti unapred i preduzeti preventivne mere.

Takođe je pametno imati kopiju recepta ili potvrdu od lekara, posebno ako putujete u inostranstvo.

Saveti kako se zaštititi od alergija na putu

 • Nosite zaštitne maske na licu kako biste se zaštitili od polena, prašine ili drugih alergena koji su prisutni u vazduhu.
 • Izaberite smeštaj koji je pogodan za osobe sa alergijama. Tražite hotele sa sobama za nepušače i sa sistemima filtriranja vazduha.
 • Ako ste alergični na određenu hranu, budite pažljivi pri izboru jela i informišite osoblje o svojim alergijama.
 • Koristite klima-uređaje ili prenosive vazdušne filtere kako biste smanjili prisustvo alergena u zatvorenim prostorima.
 • Redovno perite ruke kako biste uklonili alergene koji mogu biti prisutni na površinama.

Putovanje ipak može biti uživanje čak iako imate alergiju, uz odgovarajuću pripremu i preduzimanje preventivnih mera. Ove smernice će vam pomoći da se osećate sigurno i zaštićeno tokom putovanja. Uvek se konsultujte sa svojim lekarom kako biste dobili personalizovane savete i smernice za upravljanje svojom alergijom tokom putovanja.