Feugiat nulla facilisis at vero eros et curt accumsan et iusto odio dignissim qui blandit praesent luptatum zzril.
+ (123) 1800-453-1546

Related Posts

Blog

ambrozija

Pripremite se na vreme, stiže ambrozija!

Svake godine, avgust i septembar donose sa sobom i ambroziju. Ambrozija je biljka koja može postati prava noćna mora za osobe koje pate od alergija. Ako ste među onima koji osećaju simptome alergije tokom ovih meseci, važno je da se pripremite unapred kako biste olakšali tegobe i poboljšali kvalitet života tokom ovog perioda.

 

Ambrozija u avgustu i septembru

 

Ambrozija (Ambrosia artemisiifolia) je jedna od najpoznatijih alergenih biljaka. Ona cveta uglavnom tokom avgusta i septembra, oslobađajući velike količine polena u vazduh. Polen ambrozije je veoma lagan i može se prenositi na velike udaljenosti, što znači da iako možda nema mnogo ambrozije u vašem neposrednom okruženju, još uvek možete biti izloženi njenom polenu. Ukoliko ste okruženi zelenilom ili ga imate u okruženju od nekoliko kilometara, vreme je da se pripremite. U tom zelenilu, najverovatnije ima alergena iz ambrozije.

 

Glavni simptomi alergije na ambroziju i kako da ih prepoznate

 

Simptomi alergije na ambroziju su slični simptomima drugih alergija na polen.

Najčešći se javljaju:

 • Kijanje
 • Curenje iz nosa i/ili začepljen nos
 • Crvene i suzne oči koje svrbe
 • Kašalj
 • Osećaj umora
 • Glavobolja

 

Kako se pripremiti za period cvetanja ambrozije

 

Prvi savet svima koji se bore sa alergijama jeste da prate kalendar alergija! Uz dobar i tačan kalendar alergija i praćenje nivoa polena, moći ćete da prilagodite svoje aktivnosti i navike.

Ove informacije su često dostupne preko vremenskih stanica ili na internetu, a kalendar alergija možete pronaći i na našem sajtu. Ako znate kada je nivo polena najviši, onda se trudite da provedete više vremena unutra tokom tog perioda.

 

Šta možete da učinite da sebi olakšate simptome alergija na ambroziju?

 

 1. Izbegavanje aktivnosti na otvorenom. Pokušajte da ograničite boravak na otvorenom tokom dana kada je nivo polena najviši, obično rano ujutru i kasno popodne.
 2. Upotreba filtera za vazduh i klima uređaja sa filterom.
 3. Korišćenje zaštitnih naočara i maski. Ako imate problema sa očima, nošenje naočara može pomoći da se zaštitite od kontakta sa polenom. Maske su takođe način da filtrirate deo alergena koji udišete.
 4. Često pranje ruku i lica. Često pranje ruku i lica nakon izlaska napolje može pomoći da se smanji kontakt sa polenom koji se zadržao na koži. Pogotovo obratite pažnju na decu koja imaju tendenciju da više dodiruju lice i oči.
 5. Redovno presvlačenje. Potrudite se da zamenite garderobu čim uđete u kuću ili stan. Ovo ne samo da će skloniti alergene sa vas, već ćete eliminisati njihovo širenje po kućnom nameštaju i prostoru.
 6. Počnite na vreme sa svojom terapijom protiv alergije.

 

Delujte preventivno i na vreme i koristite suplemente koji će smanjiti reakciju organizma na alergene

 

Kao deo priprema za sezonu cvetanja ambrozije, možete razmisliti o korišćenju prirodnih suplemenata koji mogu pomoći da se ublaže simptomi alergija. Najčešće se u njima nalaze sastojci kao što su kvercetin, crna kopriva, vitamin D3, probiotici i slično.

Kvercetin

Ovaj prirodni antioksidans ima anti-inflamatorna svojstva i može pomoći u smanjenju simptoma alergije, deluje u ranoj fazi alergijske reakcije.

Crna kopriva

Ekstrakt crne koprive dokazano studijama može da smanji alergijsku reakciju i ublaži simptome tako što sprečava oslobađanje histamina.

Vitamin D3

Doprinosi boljem imunitetu, a pacijenti sa alergijskim rinitisom imaju niže nivoe vitamina D3.

Probiotici

Dobar balans crevne flore može podržati zdrav imunološki odgovor i smanjiti rizik od alergijskih reakcija.

 

LERTAL tablete i sprej su prirodno rešenje u periodu cvetanja alergena, kao i u ostatku godine. Ovaj preparat je vaš glavni saveznik u terapiji alergijskog rinitisa i konjunktivitisa. Sadrži Perillu (ekstrakt crne koprive), Kvercetin i Vitamin D3, mogu ga koristiti i deca. Najbolje je početi sa korišćenjem tableta pre pojave prvih simptoma alergije, tako ćete smanjiti potrebu za korišćenjem lekova (antihistaminika i kortikosteroidnih sprejeva za nos).

Sa pravilnim pripremama i korišćenjem prirodnih suplemenata, možete značajno olakšati sebi sezonu alergija na ambroziju.