Feugiat nulla facilisis at vero eros et curt accumsan et iusto odio dignissim qui blandit praesent luptatum zzril.
+ (123) 1800-453-1546

Related Posts

Blog

alergija na grinje i prašinu

Alergija na grinje – prevencija i lečenje

Grinje su vrsta parazita koji žive u ljudskom okruženju i jedan su od najčešćih uzroka alergija. Hrane se česticama organskog porekla kao što su izumrle čestice ljudske kože i perut, koji čine sastavni deo kućne prašine. Neke grinje vole i čestice brašna i testenine. U našem okruženju borave u tepisima, nameštaju, posteljini, dušecima, gde se skrivaju duboko među vlaknima gde ne dopire sunčeva svetlost koja im smeta. Takođe, mogu se naći i u kuhinjama. Kada kažemo da smo alergični na prašinu, mi smo, zapravo alergični na grinje koje u njoj žive. Koliko god je naše domaćinstvo čisto, grinje će pronaći odgovarajući deo u kom će se nastaniti, stoga je prilično teško otarasiti se ovih parazita u potpunosti.

Simptomi alergije na grinje

Sama prašina može uzrokovati kijanje. Međutim, kratkotrajno, prolazno kijanje pri izloženosti prašini ne znači nužno da je osoba alergična.
Uobičajeni simptomi alergija na grinje su svrab i curenje nosa, vodnjikave, crvenkaste oči, svrab kože, kašalj, osećaj pritiska u sinusima, zapušenost nosa, kijanje a može se javiti i otečenost kože u predelu očiju.
U slučaju da osoba pati od astme, kao alergijska reakcija se može javiti i otežano disanje, bol ili pritisak u grudima, kratak dah ali i astmatični napad.

Kako da utvrdimo da li smo alergični?

Ukoliko se navedeni simptomi ponavljaju često, dugotrajni su i uporni, treba se obratiti alergologu koji jednostavnim alergo testom može utvrditi da li je reč o alergiji na grinje. U odnosu na rezultat, preporučuje se adekvatan tretman.

Alergija na grinje -Prevencija i lečenje

Iako se ne možemo u potpunosti osloboditi grinja u našem domaćinstvu, možemo preduzeti neke korake koji mogu značajno smanjiti njihov broj.
Kako se grinje u najvećoj meri zadržavaju u kućnom tekstilu, potrebno je redovno pranje i provetravanje tkanina. Visoke temperature dokazano ubijaju ove parazite stoga se preporučuje pranje posteljina, prekrivača, draperija, barem jednom nedeljno, na temperaturi od 90 stepeni Celzijusa. Kada tkanina ne dozvoljava pranje na ovako visokoj temperaturi, može se prati na 60 stepeni uz dodatno ispiranje čistom vodom. Redovno provetravanje prostora i istresanje prekrivača, čaršava i jastuka takođe pomaže. Vlažno okruženje pogoduje grinjama pa je važno voditi računa da vlažnost vazduha u prostoru bude minimalna. Usisavanjem se ne oslobađamo grinja, naime, one prolaze kroz filtere usisivača i kroz izduvni otvor se vraćaju i šire kroz vazduh. Najbolje je upotrebljavati posteljinu i prekrivače od antialergijskih materijala, specijalnih tkanina koje ne propuštaju i ne zadržavaju prašinu.

Pored mera koje preduzimamo kako bismo umanjili broj grinja koje borave u našem okruženju, nekim će osobama biti potrebna i upotreba različitih preparata koje pomažu u smanjenju i ublažavanju simptoma alergije ali i lekovi koji se koriste u lečenju alergija poput antihistaminika ili kortikosteroida, zavisno od težine simptoma koju osoba ima. Ukoliko je potrebna upotreba lekova, treba se konsultovati sa lekarom, odnosno alergologom, o tome koji je lek najadekvatniji za vas.

Još informacija pročitajte na: Alergija na prašinu