Feugiat nulla facilisis at vero eros et curt accumsan et iusto odio dignissim qui blandit praesent luptatum zzril.
+ (123) 1800-453-1546

Related Posts

Blog

Alergije u letnjim mesecima

Letnji meseci donose sa sobom ne samo sunce, toplinu i uživanje na otvorenom, već i povećanu izloženost alergenima koji mogu izazvati simptome alergijskih reakcija. Evo koji su glavni alergeni u letnjim mesecima, kao i kako se izboriti sa alergijskim simptomima koji se pogoršavaju tokom visokih temperatura.

 

Glavni alergeni tokom leta

Alergija je preosetljivost imunog sistema na određene supstance koje se nazivaju alergeni, a jedan od najčešćih alergena u letnjim mesecima je polen. Biljke koje cvetaju tokom leta oslobađaju polen u vazduh kako bi oprašile druge biljke. Kod osoba koje su alergične na polen, imuni sistem prepoznaje polen kao pretnju i pokreće alergijsku reakciju.

 

Cvetanje ovih biljaka nam izaziva alergiju u letnjim mesecima:

  1. Ambrozija: Ambrozija je jedna od najčešćih biljaka koje izazivaju alergiju u letnjem periodu. Njen polen se lako prenosi vetrom i može izazvati simptome kao što su kijanje, svrab očiju, curenje nosa i kašalj.
  2. Breza: Breza je drvo koje cveta u proleće i rano leto. Njen polen može izazvati alergijske reakcije kod osetljivih osoba. Simptomi uključuju kijanje, svrab nosa i očiju, kao i začepljen nos.
  3. Pelin: Pelin je korov koji cveta tokom leta. Njegov polen može biti veoma alergogen i izazvati simptome poput kijanja, suzenja očiju, svraba i otežanog disanja.
  4. Hrast: Hrast je drvo koje cveta u proleće i rano leto, a njegov polen može biti alergogen. Osobe alergične na polen hrasta mogu imati simptome kao što su kijanje, svrab očiju, osip i otežano disanje.
  5. Trava: Razne vrste trava cvetaju tokom leta i mogu biti alergeni za određene osobe. Simptomi alergije na polen trave mogu uključivati kijanje, svrab očiju i nosa, curenje nosa i kašalj.

 

Pored polena, insekti takođe mogu izazvati alergijske reakcije u letnjim mesecima. Ujedi insekata, poput pčela, ose ili komaraca, mogu izazvati lokalne reakcije kao što su otok, crvenilo i svrab na mestu ujeda. Međutim, kod nekih ljudi može se javiti ozbiljnija reakcija, poznata kao anafilaksija, koja uključuje otežano disanje, oticanje lica i grla, vrtoglavicu i gubitak svesti.

Još jedan izvor alergije koji se često javlja u letnjim su grinje. Grinje su mali insekti koje se nalaze u prašini, tepisima, posteljini i nameštaju. Njihovi izmet i delovi tela mogu izazvati alergijske simptome kod osoba koje su osetljive. Simptomi alergije na grinje uključuju kijanje, svrab, začepljen nos i osip na koži.

 

Visoke temperature i alergija

Visoke temperature u letnjim mesecima mogu dodatno uticati na alergije na nekoliko načina. Prvo, visoka temperatura i vlažnost mogu pogodovati rastu i širenju alergena. Ove supstance mogu se nalaziti u vazduhu u većim koncentracijama i izazvati jače alergijske reakcije. Takođe, topli vazduh može izazvati sušenje sluzokože nosa i grla, što može otežati disanje i izazvati iritaciju. Osobe koje već imaju respiratorne probleme, poput astme, mogu biti posebno osetljive na ove efekte.

Izborite se sa alergijama u letnjim mesecima ovim savetima:

Pratite polenske prognoze

Redovno proveravajte polenske prognoze kako biste znali kada su koncentracije polena visoke. Na taj način možete planirati svoje aktivnosti i izbegavati boravak na otvorenom u periodima kada je izloženost polenu najveća.

Ograničite izlaganje alergenima

Ako ste alergični na polen, pokušajte da smanjite izlaganje otvorenom vazduhu tokom jutarnjih i večernjih sati kada su koncentracije polena najviše. Držite prozore zatvorenim u kući ili automobilu i koristite klima-uređaje sa filterima koji mogu uhvatiti alergene.

Održavajte čist prostor

Redovno čistite kuću kako biste smanjili koncentraciju alergena kao što su prašina i grinje. Usisavajte tepihe i nameštaj, perite posteljinu na visokim temperaturama i koristite prečišćivače vazduha sa filterima za alergene.

Koristite zaštitu od insekata

Ako ste osetljivi na ujede insekata, nosite odeću koja pokriva kožu i koristite sredstva za odbijanje insekata. Ako se nalazite u područjima gde ima mnogo insekata, izbegavajte nošenje jarko obojene odeće i mirisnih proizvoda koji mogu privući insekte.

Održavajte hidrataciju

Visoke temperature mogu dovesti do dehidracije, što može pogoršati simptome alergija. Pijte dovoljno vode tokom dana kako biste održali hidrataciju i vlažnost sluzokože.

Uz pravilnu prevenciju i upravljanje alergijskim simptomima, možete uživati u letu bez preteranih neugodnosti. Svakako se savetuje i upotreba prirodnih suplemenata, kao što su Lertal tablete i Lertal sprej,  koji vam mogu olakšati simptome alergije.