Feugiat nulla facilisis at vero eros et curt accumsan et iusto odio dignissim qui blandit praesent luptatum zzril.
+ (123) 1800-453-1546

Related Posts

Blog

Polenska alergija kod dece

Polenska alergija kod dece: simptomi, dijagnoza i tretmani

Polenska alergija, poznata i kao sezonski alergijski rinitis, česta je kod dece, posebno tokom proleća i leta kada su nivoi polena visoki. Ova vrsta alergije može izazvati neugodne simptome koji ometaju svakodnevne aktivnosti deteta. U ovom tekstu, istražićemo simptome, dijagnozu i tretmane polenske alergije kod dece.

 

Simptomi polenske alergije kod dece

Simptomi polenske alergije kod dece mogu uključivati:

  • kijanje,
  • svrab u nosu,
  • curenje iz nosa,
  • svrab očiju,
  • crvenilo očiju,
  • suzenje,
  • svrab grla,
  • kašalj i
  • umor.

Ovi simptomi mogu biti privremeni i povremeni, ili se mogu javiti u kontinuitetu tokom cele sezone cvetanja biljaka koje izazivaju alergiju.

 

Kako postaviti dijagnozu polenske alergije?

Dijagnoza polenske alergije obično se postavlja na osnovu medicinske anamneze, fizičkog pregleda i alergijskih testova. Alergijski testovi uključuju kožne testove ili analizu krvi radi otkrivanja specifičnih polena na koje je dete alergično. Važno je da roditelji posete pedijatra ili alergologa kako bi pravilno dijagnostikovali alergiju kod deteta.

 

Navike posle dijagnoze polenske alergije i prevencija

Kada se utvrdi dijagnoza polenske alergije kod deteta, postoje razni tretmani koji mogu pomoći u olakšavanju simptoma.

Jedan od tretmana je izbegavanje izlaganja alergenima koliko je to moguće. Na primer, dete može ostati unutra kada je nivo polena visok, posebno tokom dana kada je vetrovito. Ovde je ključna stvar da roditelji prate alerene preko zvaničnih sistema informisanja i budu upoznati sa koncentraciojom polena.

Takođe, može biti korisno da se dete presvuče i opere kosu nakon provođenja vremena napolju kako bi se uklonili poleni s tela i kose.

 

Lečenje polenske alergije

Antihistaminici

Antihistaminici su najjača verzija tretmana i mogu pomoći u smanjenju kijanja, svraba i curenja iz nosa. Ovo bi trebalo da bude poslednja stvar koju ćete isprobati.

Ovi lekovi blokiraju delovanje histamina, hemikalije koja se oslobađa u organizmu kao odgovor na alergene. Antihistaminici pomažu u smanjenju simptoma kao što su kijanje, svrab, curenje iz nosa i svrab očiju. Dostupni su u obliku tableta, sirupa ili nazalnih sprejeva.

Nazalni sprejevi

Nazalni sprejevi koji sadrže kortikosteroide mogu se koristiti za smanjenje upale nosne sluznice i olakšavanje simptoma kao što su začepljen nos, svrab i curenje iz nosa. Ovi sprejevi deluju lokalno i obično se primenjuju prema uputstvima lekara.

Prirodni preparati

Postoje i prirodni nazalni sprejevi koji bi trebalo da budu prva linija odbrane. Mnogi od njih sadrže morsku vodu. Ispiranje nosa morskom vodom ili fiziološkim rastvorom može pomoći u uklanjanju alergena iz nosa i olakšati simptome. Ovo je bezbedna i prirodna metoda koju možete primeniti kod kuće.

Nemojte zaboraviti da su dostupni i nazalni sprejevi koji smanjuju upalu nosne sluznice. Ovi preparati su često prirodni i takođe se preporučuju kao prva linija odbrane.

Veruje se da konzumiranje lokalnog meda, koji je napravljen od cvetnog nektara biljaka iz vašeg područja, može pomoći u smanjenju simptoma polenske alergije. Međutim, naučni dokazi o ovoj metodi su ograničeni i njen efekat može varirati kod svakog pojedinca.

Imunoterapija

U težim slučajevima, kada simptomi ne reaguju na druge tretmane, lekar može preporučiti imunoterapiju. Imunoterapija, poznata i kao alergijske injekcije, može pomoći u smanjenju osetljivosti na alergene tokom vremena. Ovaj tretman se obično primenjuje pod nadzorom stručnjaka i zahteva redovne posete lekaru.

 

Sticanje novih navika i život sa alergijom

Važno je da roditelji budu svesni simptoma polenske alergije kod dece i da potraže medicinsku pomoć ako primete neke od ovih simptoma. Rana dijagnoza i adekvatan tretman mogu pomoći deci da se nose sa polenskom alergijom i smanje negativne efekte na njihov svakodnevni život.

S roditeljskom pažnjom i medicinskom podrškom, deca mogu da se nose s polenskom alergijom i nastave svoje svakodnevne aktivnosti bez previše smetnji. Ova dijagnoza nikako ne znači kraj igri u prirodi, niti je nešto što bi trebalo previše uznemiriti roditelje. Danas veliki procenat dece ima neku alergiju i njihovo uklapanje u društvo nije otežano.

Važno je napomenuti da je najbolje konsultovati se sa lekarom ili alergologom pre nego što započnete bilo koji novi tretman ili koristite dodatne supstance za olakšavanje polenske alergije. Oni će vam pružiti najbolje savete i preporuke, uzimajući u obzir specifične simptome vašeg deteta i zdravstveno stanje.