Feugiat nulla facilisis at vero eros et curt accumsan et iusto odio dignissim qui blandit praesent luptatum zzril.
+ (123) 1800-453-1546

Related Posts

Blog

polenska alergija

Kako smanjiti simptome prolećne/polenske alergije?

Polenska alergija, takođe poznata kao sezonska alergija ili  alergijski rinitis, je reakcija imunološkog sistema na polen biljaka koji se širi vazduhom tokom određenih sezona. Razne biljke  mogu proizvoditi polen koji izaziva alergije a ugavnom su to drveće, trave i korovi.

Tačan kalendar alergija, kada koja bilja cveta  i najviše simptoma izaziva, možete pogledati na našem sajtu https://lertal.rs/wp-content/uploads/2020/08/Kalendar-Alergija.pdf

 

 Evo nekoliko saveta kako se izboriti sa polenskom alergijom:

 

  1. Pratite polensku prognozu: Redovno proveravajte polensku prognozu za svoje područje kako biste bili svesni nivoa polena u vazduhu. Kada je nivo polena visok, možete preduzeti odgovarajuće mere za zaštitu. Ovu prognozu možete pratiti na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine http://www.sepa.gov.rs/

 

  1. Izbegavajte izlaganje polenu: Pokušajte da izbegavate izlaganje polenu koliko je to moguće. Držite prozore zatvorenim tokom dana kada je polen najkoncentrisaniji u vazduhu, obavezno koristite klima uređaj sa filterom za vazduh kako biste smanjili unos polena u zatvorenim prostorima i izbegavajte aktivnosti na otvorenom, posebno u toplim danima kada je polen u vazduhu više prisutan.

 

  1. Češće se tuširajte i menjajte odeću: Redovno se tuširajte kako biste uklonili polen sa kože i kose, i menjajte odeću nakon boravka na otvorenom kako biste sprečili unos polena u vaš dom.

 

  1. Koristite preparate protiv alergije: Preparati /lekovi/sprej su proizvodi koji mogu ublažiti simptome polenske alergije, kao što su kijanje, svrab, zapušenost nosa i crvene oči. Možete ih kupiti bez recepta, ali se preporučuje konsultacija sa lekarom.

 

  1. Nosite zaštitnu masku: Nošenje zaštitne maske može vam pomoći da smanjite unos polena u nos i usta tokom boravka na otvorenom.

 

  1. Koristite spej za oči: Spej za oko protiv alergije će smanjiti crvenilo, svrab očiju, suze i ostale neprijatnosti prouzrokovane alergijskom reakcijom na polen.

 

  1. Koristite klinički ispitane preparate: Ako vam je lekar dijagnostikovao polensku alergiju, može vam propisati odgovarajuće preparate. Ukoliko uzimate preparate sami u apoteci, vodite računa da su uradjena ozbiljna istraživanja i da je preparat klinički proveren.

 

Ne zaboravite da počnete na vreme!  Na raspolaganju vam stoje Lertal tablete i Lertal sprej za oči. Pomozite sebi, pripremite se za sezonu alergija!