Feugiat nulla facilisis at vero eros et curt accumsan et iusto odio dignissim qui blandit praesent luptatum zzril.
+ (123) 1800-453-1546

Related Posts

Blog

vremenski uslovi

Kako vremenski uslovi utiču na koncentraciju polena u vazduhu i alergije?

Vremenski uslovi mogu imati značajan uticaj na koncentraciju polena u vazduhu, što može pogoršati simptome polenske alergije ili nam ipak olakšati dane.

Neki od faktora koji mogu uticati na koncentraciju polena u vazduhu uključuju:

 

  1. Toplota i suša: Topli i suvi vremenski uslovi mogu povećati koncentraciju polena u vazduhu, posebno polena trave. Suvo vreme može povećati oslobađanje polena u vazduhu, dok kiša može privremeno smanjiti koncentraciju polena u vazduhu.

 

  1. Vetar: Vetar može širiti polen na veće udaljenosti i povećati koncentraciju polena u vazduhu. Vetroviti dani mogu biti posebno teški za osobe sa polenskom alergijom, jer vetar može doneti polen izdaleka i pogoršati simptome. Sa druge strane, jači vetar tipa košava, pročišćava vazduh pa samim tim i olakšava simptome alergisjkog rinitisa.

 

  1. Vlažnost vazduha: Niska vlažnost vazduha može povećati koncentraciju polena u vazduhu, dok visoka vlažnost može smanjiti koncentraciju polena. Osobe sa polenskom alergijom mogu imati teže simptome u uslovima niske vlažnosti vazduha.

 

  1. Temperatura: Visoke temperature mogu ubrzati cvetanje biljaka i povećati koncentraciju polena u vazduhu. Tople prolećne i letnje temperature mogu pogoršati simptome polenske alergije.

 

  1. Sezona cvetanja biljaka: Različite biljke cvetaju u različito vreme tokom godine, što može uticati na koncentraciju određenog polena u vazduhu. Na primer, drveće obično cveta u ranom proleću, trave u kasno proleće i rano leto, a korovi u kasno leto i jesen.

 

Uzimanje u obzir vremenskih uslova može biti korisno za osobe sa polenskom alergijom kako bi bile svesne perioda kada je koncentracija polena visoka i preduzele odgovarajuće mere za zaštitu, kao što su nošenje zaštitne maske, korišćenje antialegijskih preparata ili izbegavanje boravka na otvorenom u periodima kada je koncentracija polena najviša. Redovno praćenje polenske prognoze za vaše područje može biti korisno u upravljanju simptomima polenske alergije.