Feugiat nulla facilisis at vero eros et curt accumsan et iusto odio dignissim qui blandit praesent luptatum zzril.
+ (123) 1800-453-1546

Related Posts

Blog

Simpozijum

Alergije i ja – Prvi akreditovani Simpozijum o alergijama u Srbiji

Zahvaljujući prepoznavanju značaja udruživanja lekara i pacijenata radi efikasnije borbe sa alergijama koje su sve prisutnije među decom, ali i opštom populacijom, prvi put u Srbiji održan akreditovani Simpozijum na temu alergija i to prvi put u organizaciji udruženja pacijenata.

U duhu sinergije na simpozijumu “Alergije i ja” bili su zastupljeni kako uvaženi predavači iz relevantnih medicinskih praksi, tako i predstavnici Udruženja pacijenata sa svojim ličnim iskustvima. Po prvi put se na jednom ovakvom skupu čuo glas obe strane – i lekara i pacijenata, a sve u zajedničkom cilju – adekvatna dijagnoza i terapija ovih hroničnih bolesti i povećanje kvaliteta života pacijenata kroz edukaciju.

Simpozijumu su prisustvovali lekari, studenti medicine i farmacije, pacijenti i predstavnici farmaceutskih kuća, a za one koji nisu mogli da prisustvuju skupu uživo obezbeđeni su video snimci predavanja.

simpozijum alergije i ja

Nakon uvodnog dela i predstavljanja programa koji je vodila moderator Udruženja “Alergija i ja” Tamara Tasev, skupu su se prvo obratile predsednica Udruženja “Alergija i ja” Snežana Šundić – Vardić otvorivši simpozijum pregledom projekata Udruženja koji su ujedno bili i teme svake sesije simpozijuma i Dr Gordana Petrović, predsednica stručnog odbora Udruženja.

U stručnom delu Simpozijuma koji je bio podeljen u 4 sesije:

  • “Pogledaj ispod kože” – atopijski dermatitis
  • “Hrana pod lupom” – alergije na hranu
  • ”Da lakše dišemo” – alergije, alergijski rinitis, astma
  • “Anafilaksa – život nije kocka”

a sastojao se od predavanja i praktičnih radionica, govorili su:

Doc. Dr Gajić Veljić, dermatovenerolog, na temu Atopijski dermatitis: kako ga prepoznati i lečiti prema savremenim terapijskim vodičima, pričala je o tome koje su karakteristike ovog sve učestalijeg oboljenja, kako izgleda mikrobiom obolelog, istakla je veliki uticaj ovog oboljenja na kvalitet života, dat je prikaz  lečenja atopijskog dermatitisa i vrstama dostupne terapije, zaključak je da je kod ovog hroničnog oboljenja emocionalna podrška i uključivanje psihologa od velike važnosti, kao i edukacija kako zdravstvenih radnika tako i roditelja odnosno staratelja.

Prof. Dr Zorica Živković, pedijatar/pulmolog, predstavila je temu LGG i razvoj atopije i atopijskog dermatitisa, govoreći o ljudskom mikrobiomu i ranim uzrocima alergije, saznali smo o razvoju mogućnosti za prevenciju i smanjenje prevalence atopije u neonatalnom periodu, dat je prikaz opservacione studije koja je potvrdila da kombinacija Lactobacillus Rhamnosus LGG, vitamina D3 i Cinka data u trajanju od 6 meseci dovodi do statistički značajnog smanjenja težine simptoma kod dece sa atopijskim dermatitisom.

Dr Biljana Marenović, dermatovenerolog, održala je radionicu: Značaj pravilne nege i  lečenje atopijskog dermatitisa kod dece, na kojoj je praktično pokazala sve korake pravilne nege kože sa atopijskim dermatitisom, kao i metodu primene vlažnih zavoja i istakla značaj medicinske kozmetike pravljene prema potrebama atopične kože.

Dr Biljana Alimpić, pedijatar/dijetolog, govorila je o Alergiji na hranu – Šta znamo i šta možemo da uradimo? – dala nam je pregled svih neželjenih reakcija na hranu i faktore koji utiču na nastajanje alergije. Videli smo kolika je učestalost alergije na hranu kod dece i koji je mehanizam aktiviranja alergije pri kontaktu sa alergenom, kao i koji fenotipovi i endotipovi nutritivnih alergija postoje. Videli smo razliku između IgE posredovane i Non-IgE posredovane alergije na hranu i njihove kliničke manifestacije kao i načine lečenja i prevencije.

Dr Ivana Kitić, pedijatar/gastroenterolog, jasno je razgraničila alergiju od celijakije, predstavila dijagnostičke protokole i terapiju za celijakiju i srodna oboljenja u predavanju pod nazivom – Celijakija-stara ili nova bolest, takođe je pričala i o necelijačnoj glutenskoj senzitivnosti koja predstavlja u stvari sindrom propusnih creva.

Dr Gordan Blagojević, imunolog, je na radionici: Savremena in vitro dijagnostika IgE posredovane alergijske bolesti, pokazao kako izgledaju dijagnostički testovi, razlike između in vivo i in vitro dijagnostike, prednosti in vitro dijagnostike i karakteristike automatizovanog in vitro kvantitativnog testa baziranog na ImmunoCAP tehnologiji. Videli smo analizu prisustva IgE antitela i njen značaj za dalji tok lečenja.

Dr Katarina Stanković, dečiji otorinolaringolog, je prikazala Alergijski rinitis u svim oblicima, kako ga prepoznati, kako ga dijagnostifikovati i lečiti. Naučili smo da prvi znak alergije kod deteta može biti hronična ORL bolest, videli smo kako izgleda ORL pregled, kako se na licu deteta može prepoznati alergijski rinitis, kao i koje simptome ne treba zanemariti i koji se alergološki ORL komorbiditeti mogu javiti. Doktorka je istakla obaveznost audiološke obrade prilikom pregleda i dala prikaz terapije.

Gost predavač iz Hrvatske bila je Prof. dr Mirjana Turkalj, pulmolog/imunolog/alergolog, koja je govorila o svom kliničkom iskustvu sa Biološkom terapijom za tešku astmu koja se kod nas u zemlji još uvek ne sprovodi. Čuli smo kada se javlja astma, šta je to teška astma, o dečijoj astmi kao sindromu. Izložila je vrste i način odabira biološkog tretmana, u kojim slučajevima je ova terapija indikovana i koji su njeni efekti. Istakla je individualistički pristup lečenju astme i nove pravce u lečenju teške astme kod dece.

Dr Gordana Petrović, pedijatar/imunolog/alergolog, govorila je o Alergen Specifičnoj Imunoterapiji (AIP) inhalatornih alergija, kako ova terapija izgleda, koliko traje, šta sve utiče na njenu primenu, u kojim slučajevima se ne može primeniti, kao i koliko je bitna saradnja sa pacijentom i angažovanje pacijenta za uspešnost terapije.

Dr Zorica Zatežić Čelper, pedijatar/alergolog, predstavila je savremenu pomoćnu terapiju kod polenskih alergija koja je klinički ispitana, u predavanju pod nazivom Lertal – Za život bez simptoma alergije. Videli smo koja se terapija primenjuje kod alergijskog rinitisa i alergijskog konjuktivitisa i njene moguće loše strane. Lertal tablete i lertal sprej sa prirodnim sastocima dokazane efikasnosti predstavljeni su kao inovativna samostalna ili dopunska terapija kod alergijskog rinitisa i alergijkog konjuktivitisa.

Dr Milan Rodić, pedijatar/pulmolog, održao je radionicu Hronični kašalj kod dece (Adekvatna primena terapije kod astme) na kojoj je prikazao fiziologiju kašlja, šta znači hronični kašalj, koje su vrste hroničnog kašlja kao i koji su njihovi mogući uzroci i na kraju je fokus stavljen na pravilnu primenu terapije gde je doktor pokazao kada, koliko i kako se primenjuje prepisana terapija kod astme i zbog čega je važno da se pacijenti pridržavaju uputstava lekara.

Prof. dr Zorica Živković, pedijatar/pulmolog/alergolog, predstavila je statističke podatke i meta studiju o prevalenci astme kod pacijenata sa Covid19 infekcijom i iskustvo iz dečije Covid bolnice koje se tiče infekcije Covid 19 i astme, govoreći o uticaju postojećih respiratornih alergija i astme na frekfrencu razboljevanja, težinu kliničke slike i na sam tok infekcije virusom SARS-Cov-2. Zaključak je da pacijenti sa astmom nisu imali veći rizik za Covid19 ili lošiji ishod, ali je ključna optimalna terapija i stabilnost pacijenat, jedini povećan rizik je kod osoba sa teškom formom astme, dugotrajnom primenom visokih doza inhalatornih kortikosteroida ili čestom i dugotrajnom primenom sistemskih kortikosteroida, takođe T2 astma fenotip i primena inhalatornih kortikosteroida mogu biti razlog za blažu kliničku sliku Covid19 kod dece.

Dr Bojana Slavković, anesteziolog, pričala je o Lečenju anafilaktičke reakcije. Na ovom predavanju smo saznali šta je anafilaktički šok, zbog čega dolazi do anafilakse, kako se ona manifestuje i kako se leči. Bilo je reči i o razlici između imunske i neimunske reakcije, kao i pseudoalergije i alergije. Šta je to adrenalin i kako se dozira i primenjuje, koji se još lekovi koriste za lečenje anafilakse i koje vrste anafilakse postoje. Posebno je istakla važnost brze reakcije u slučaju anafilakse i njenog daljeg kliničkog praćenja.

Dr Gordana Petrović održala je radionicu: Anafilaksa – upotreba adrenalinskog injektora/epinefrina gde smo se kroz sliku i reč upoznali sa kliničkom slikom anafilakse, autoinjektorom epinefrina, njegovom primenom u slučaju anafilaktičke alergijske reakcije, kako se anafilaksa tretira u bolničkim, a kako u vanbolničkim uslovima, koje su apsolutne i relativne indikacije za primenu autoinjektora kao i o neželjenim dejstvima adrenalina. Saznali smo kada treba preporučiti pacijentu autoinjektor epinefrina i kako obučiti pacijenta ili staratelja za njegovu primenu.

Glasovi pacijenata su prezentovani kroz lično iskustvo majki dece sa alergijama. O atopijskom dermatitisu kod dece i izazovima koje ovo hronično oboljenje nosi govorila je Tijana Stupljanin, mama dece sa atopijskim dermatitisom i saradnica Udruženja „Alergija i ja“. Put od prvih simptoma do dijagnoze kod multipla alergije deteta prezentovala je Ana Nikolić, mama deteta sa nutritivnim alergijama i saradnica NU Alergija i ja. Iskustvo sa astmom kod deteta, kako se nositi sa dijagnozom, kao i savete za prevazilaženje problema, podelila je sa nama Slavica Traživuk, takođe saradnica Udruženja i mama deteta sa astmom.

Organizaciju i održavanje Simpozijum su podržali: Institut za majku i dete „Dr Vukan Čupić“, Ušće Shopping Center, Bioskop Cineplexx, Eucerin Srbija kao glavni sponzor, Hemofarm, Abela pharm, Oktal pharm, Amicus, Lertal, Beocompass, Eklinika Solutions, Nutrifree Srbija i GlutenNo.

 

Izvor: www.alergijaija.com