Feugiat nulla facilisis at vero eros et curt accumsan et iusto odio dignissim qui blandit praesent luptatum zzril.
+ (123) 1800-453-1546

Related Posts

Blog

Predavanje prof. dr Branimira Nestorovića na seminaru Pedijatrijske škole

Udruženje pedijatara Srbije organizovalo je seminar Pedijatrijske škole u periodu od 08. do 12. juna 2021. u Vrnjačkoj Banji na kojem se okupilo oko 300 pedijatara iz cele Srbije.

Na temu terapije alergijskog rinitisa prirodnim preparatima govorio je jedan od vodećih stručnjaka iz ove oblasti u našoj zemlji prof. dr Branimir Nestorović. Profesor je u svom predavanju govorio o sve većoj potrebi za prirodnim preparatima, naročito kada govorimo o alergijama i alergijskom rinitisu.

Šest hiljada biljaka ima medicinsku primenu, usleg čega je na seminaru predstavljen Lertal, kao efikasan prirodni preparat koji mogu koristiti i odrasli i deca. Najveći deo svog izlaganja profesor Nestorović je posvetio ulogama kvercetina i crne koprive (Perille frutescens) u terapiji alergijskog rinitisa

Kvercetin je biljni flavonoid koji se može naći u određenim biljkama i namirnicama kao što su crni luk, brokoli, jabuke, crveno vino… Uloga kvercetina se ogleda u jakoj antiinflamatornoj i antioksidativnoj aktivnosti i koristi se u cilju prevencije kancera (jajnika, pankreasa), smanjenja krvnog pritiska, nivoa LDL holesterola, agregacije trombocita. Uz ove karakteristike kvercetina, prof. dr Nestorović je okupljenim pedijatrima naročito istakao efekat kvercetina, kao prirodnog antihistaminika, na smanjenje simptoma alergijskog rinitisa tako što održava zdrave nivoe histamina kod alergijskih reakcija.

Crna kopriva (Perilla frutescens) je spomenuta kao druga na listi korisnih u lečenju alergijskih bolesti. Ona se izdvaja po tome što ima preko sto sastojaka i svaki deo ima svoju korist. Bogata je luteolinom koji je izuzetan za vid i pokazuje jak antioksidativni efekat. Sadrži i ruzmarinsku kiselinu sa antibiotiskim svojstvima ali i povoljno utiče na astmu prouzrokovanu alergijama. Koren ima antitumorska svojstva, koristi se kod opadanja kose, za hiperplaziju prostate. Profesor Nestorović je istakao da je crna kopriva prirodni izvor teofilina, leka koji se koristi u terapiji respiratornih oboljenja. Svi ovi sastojci čine crnu koprivu izuzetnom u borbi protiv alergijskih bolesti, gde ima široku primenu. Uz olakšavanje simptoma zbog antialergijskih svojstava, kopriva takođe inhibira alergijsku reakciju kože.

eminar pedijatrijske skole III_22

S obzirom da su se rezultati lečenja alergijskog rinitisa prirodnim preparatima pokazali veoma uspešnim, u poslednje vreme značajno se povećala potražnja za prirodnim preparatima od strane osoba koje imaju ovu vrstu problema. Usled toga prof. dr Branimir Nestorović, kako je sam naglasio, često prepisuje Lertal, prirodni preparat, koji i sam koristi. Uz to što ne postoje neželjena dejstva pri korićenju Lertala, benefiti su mnogobrojni i odnose se na opšte stanje organizma.