Feugiat nulla facilisis at vero eros et curt accumsan et iusto odio dignissim qui blandit praesent luptatum zzril.
+ (123) 1800-453-1546

Related Posts

Blog

pripremiti prostor u kome živimo i smanjiti grinje

Kako pripremiti prostor u kome živimo i smanjiti grinje?

 

Postoji mnogo toga što možemo učiniti kako bismo se pripremili za sezone alergija. Borba protiv alergija nije samo stvar okoline i prirode koja buja. Takođe moramo pripremiti prostor u kome živimo i smanjiti grinje, kako bismo smanjili prisustvo alergena.

 

Kako prostor u kome živimo utiče na naše alergije?

 

Naš dom je uglavnom prostor u kojem se osećamo sigurno i zaštićeno. Nažalost, mnogima koji se bore sa alergijama to nije slučaj. Često zaboravljamo koliko uticaja on može imati na naše alergije. Alergeni, kao što su grinje, buđ, dlake kućnih ljubimaca, polen i drugi, mogu se akumulirati u našem životnom prostoru i izazvati alergijske reakcije. Prisustvo ovih alergena u našem domu može biti posebno problematično za one koji pate od sezonskih alergija ili alergijskog rinitisa.

 

Pripremiti prostor u kome živimo i smanjiti grinje – evo odakle početi

 

  1. Redovno čišćenje: Redovno čišćenje i usisavanje su ključni za kontrolu alergija. Koristite usisivač sa HEPA filterom koji može efikasno zadržavati sitne čestice poput grinja i polena.
  2. Vlažnost vazduha: Održavanje optimalnog nivoa vlažnosti u prostoru može pomoći da se smanji prisustvo alergena, posebno buđi. Korišćenje ovlaživača vazduha u zimskim mesecima i uređaja za kontrolu vlažnosti u letnjim mesecima može biti korisno.
  3. Alergen-barijere: Koristite alergen-barijere na jastucima, dušecima i tašnama za čuvanje odeće kako biste sprečili dospevanje grinjinih izmeta u vašu posteljinu.
  4. Provetravanje: Redovno provetravanje doma može pomoći da se smanji koncentracija alergena u unutrašnjem vazduhu.
  5. Uvedite navike: Po povratku u svom dom, presvucite odeću koju ste nosili van. Ovo će ograničiti širenje alergena koje ste možda uneli sa sobom.
  6. Grejanje: Prilagodite i navike vašem tipu grejanja. Centralno grejanje može isušiti vazduh dodatno, dok grejanje na čvrsto gorivo može unositi alergene u kuću.

 

 

Koliko zaista pomaže održavanje prostora za alergije?

 

Održavanje prostora u kome živimo može značajno smanjiti simptome alergija i pomoći da se izbegne potreba za čestom upotrebom lekova. Naime, mnogi od nas posežu za antihistaminicima i drugim jakim lekovima kako bismo se nosili sa alergijskim simptomima, ali održavanje čistog i alergenom oslobođenog doma može smanjiti potrebu za njima.

Studija objavljena u časopisu “The Journal of Allergy and Clinical Immunology” (2014) pratila je uticaj redovnog čišćenja i održavanja čistog životnog prostora na simptome alergijskog rinitisa. Istraživači su pratili grupu osoba sa umerenim do težim simptomima alergijskog rinitisa tokom perioda od šest meseci.

Osobe koje su redovno održavale čist prostor i primenjivale mere za smanjenje alergena (poput čestog usisavanja sa usisivačem sa HEPA filterom, korišćenja alergen-barijera na jastucima i jorganima, i održavanja optimalne vlažnosti vazduha) pokazale su značajno smanjenje učestalosti i ozbiljnosti simptoma alergijskog rinitisa u poređenju sa kontrolnom grupom koja to nije radila.

Ovo istraživanje ukazuje na to da održavanje čistog životnog prostora može imati pozitivan uticaj na smanjenje simptoma alergijskog rinitisa. Međutim, važno je napomenuti da rezultati mogu varirati u zavisnosti od individualnih faktora, uključujući vrstu alergena i ozbiljnost alergijske reakcije.

 

Zaštitite se i prirodnim preparatima za borbu protiv simptoma alergije!

 

Uz sve navedene mere, prirodni preparati za borbu protiv simptoma alergija, kao što je Lertal, mogu biti od velike pomoći. Lertal može pomoći da se smanje simptomi kao što su kijanje, svrab, crvenilo očiju i curenje nosa. Počnite borbu prirodnim preparatima bez navikavanja tela na antihistaminike.