Feugiat nulla facilisis at vero eros et curt accumsan et iusto odio dignissim qui blandit praesent luptatum zzril.
+ (123) 1800-453-1546

Related Posts

Blog

uticaj stresa na simptome alergija

Uticaj stresa na simptome alergija

Alergije predstavljaju sve češći problem u savremenom društvu, utičući na milione ljudi širom sveta. Iako se simptomi alergija uglavnom percipiraju kao fizički problemi, sve je više dokaza da su oni tesno povezani sa mentalnim zdravljem. Stres, kao čest pratilac savremenog načina života, može duboko uticati na simptome alergija, čineći ih još izraženijim i neugodnijim.

 

Kako stres utiče na simptome alergija

 

Stres često dovodi do pogoršanih simptoma alergija. Osobe koje pate od alergija mogu primetiti da su simptomi izraženiji u stresnim periodima, kao što su ispitni rokovi, poslovne obaveze ili lični problemi. To može učiniti da se osećate još lošije i smanjiti vašu sposobnost suočavanja sa alergijskim simptomima.

Imunološki sistem pod stresom

Stres može dovesti do disbalansa u imunološkom sistemu. Normalno, imunološki sistem prepoznaje alergene (strane supstance poput polena ili prašine) i štiti telo od njih. Međutim, pod stresom, imunološki sistem može postati hiperaktivan i pogrešno reagovati na inače bezopasne alergene. Ovo može rezultirati pojačanim alergijskim reakcijama, poput svraba, kijanja, otoka i problema sa disanjem.

Stres takođe može da poveća upalne procese u telu, što može dodatno otežati simptome alergija. Upala može uzrokovati oticanje nosnih puteva, grla i očiju, čineći alergijske simptome intenzivnijim i neprijatnijim.

Stres može uticati na lučenje hormona, uključujući kortizol, poznat kao hormon stresa. Visoki nivoi kortizola povezani su sa jačim alergijskim reakcijama. Kortizol može potencijalno pojačati upalu i osetljivost na alergene.

 

Kako izgledaju pogoršani simptomi alergija

 

  1. Respiratorni simptomi: Osobe koje pate od  respiratornih alergija, kao što su alergija na polen ili prašinu, mogu doživeti pojačane simptome npr. kijanje, curenje nosa, svrab grla i otežano disanje, pod stresom. Alergije na prašinu ili buđ mogu izazvati i pogoršanje astme.
  2. Alergije na koži: Stres može izazvati pogoršanje simptoma kožnih alergija, poput ekcema ili urtikarije (koprivnjače). Ovi simptomi mogu uključivati crvenilo, svrab i osip na koži.
  3. Gastrointestinalni 0roblemi: Osobe koje su alergične na određenu hranu mogu doživeti pogoršanje gastrointestinalnih simptoma, poput dijareje, povraćanja ili bolova u stomaku pod stresom.
  4. Opšte zdravstveno stanje: Stres može uopšteno oslabiti imunološki sistem, što može dovesti do čestih respiratornih infekcija i opšteg osećaja iscrpljenosti. Ovo može dodatno komplikovati suočavanje sa alergijskim simptomima.

 

Stres i imunitet

 

Stres može nepovoljno uticati na imunitet, što može činiti alergijske reakcije težim. Stres aktivira “borbenu” reakciju organizma, koja uključuje oslobađanje adrenalina i kortizola. Ovi hormoni mogu privremeno suzbiti imunološki sistem kako bi se telo brže nosilo sa stresnom situacijom. Međutim, dugotrajni stres može dovesti do hroničnog povećanja nivoa kortizola, što može smanjiti sposobnost tela da se odupre alergenima.

Osim toga, stres može dovesti do loših navika koje mogu štetiti imunološkom sistemu, kao što su nezdrava ishrana, nedostatak sna i nedovoljna fizička aktivnost.

 

Prirodni preparati za ublažavanje simptoma alergija

 

Kada se suočavate sa stresom koji pogoršava simptome alergija, možete razmotriti prirodne preparate kao podršku. Lertal tablete su jedan od takvih prirodnih preparata koji sadrže sastojke koji mogu pomoći u ublažavanju alergijskih simptoma.

  1. Perilla (ekstrakt crne koprive): Crna kopriva ima dugu istoriju korišćenja u tradicionalnoj medicini zbog svojih potencijalnih protivupalnih i antialergijskih svojstava. Ekstrakt crne koprive može pomoći u smanjenju simptoma alergija, kao što su svrab i kijanje.
  2. Kvercetin: Kvercetin je antioksidans koji se može naći u raznim namirnicama, uključujući voće i povrće. Istraživanja sugerišu da kvercetin može smanjiti upalu i simptome alergija.
  3. Vitamin D3: Vitamin D3 igra važnu ulogu u regulaciji imunološkog sistema. Nedostatak ovog vitamina može povećati osetljivost na alergene. Suplementacija vitaminom D3 može pomoći u održavanju ravnoteže imunološkog sistema.

Mentalno zdravlje i alergije su duboko povezani, a stres može pogoršati simptome alergija. Važno je prepoznati ovu vezu i naučiti kako da upravljate stresom kako biste ublažili simptome. Prirodni preparati, kao što su Lertal tablete, mogu biti deo vašeg pristupa za ublažavanje alergijskih simptoma. Konsultacija sa lekarom ili alergologom je takođe važna kako biste dobili pravilnu dijagnozu i uputstva za lečenje koje odgovaraju vašim potrebama. Vaše mentalno i fizičko zdravlje su međusobno povezani, i briga o oba aspekta može vam pomoći da se osećate bolje tokom alergijskih sezona i u svakodnevnom životu.