Feugiat nulla facilisis at vero eros et curt accumsan et iusto odio dignissim qui blandit praesent luptatum zzril.
+ (123) 1800-453-1546

Related Posts

Blog

znakovi prolećne alergije

Prvi znakovi prolećne alergije

Da li imate utisak da svake godine simptomi alergije kreću sve ranije? Proleće nam tek stiže a nekim ljudima je alergija jedan od vesnika.

Prolećna alergija, poznata i kao sezonski alergijski rinitis, obično se javlja u ranom proleću kada biljke počinju da cvetaju.

Evo nekoliko prvih znakova prolećne alergije:

 

  • Kijanje: Ovo je jedan od najčešćih simptoma prolećne alergije. Kijanje se obično javlja zbog iritacije nosne sluznice koju uzrokuju alergeni poput polena. Kijanje uzrokovano alergijom karakteriše ponavljanje. Uzastopno kijanje 3,4 pa i više puta je karakterističnije za alergiju nego za prehladu.

 

  • Curenje i začepljenje nosa: Curenje i začepljenje nosa su takođe česti simptomi prolećne alergije. Alergeni mogu uzrokovati oticanje nosne sluznice, što može dovesti do začepljenja ili curenja iz nosa.

 

  • Crvene, suzne oči: Polen može iritirati oči i uzrokovati simptome poput crvenila, suza i svraba. U tom slučaju je jako dobro da uz sebe imate sprej za oči protiv alergije.

 

  • Kašalj: Pored gorenavedenih simptoma, alergeni mogu nadražiti grlo i uzrokovati kašalj. Ukoliko ne iskašljavate, suvi kašalj može ukazivati na alergiju (ne na prehladu ili grip)

 

  • Osećaj umora i slabosti: Ako se borite sa alergijama, možda ćete osećati umor i slabost. To se obično događa zbog toga što vaše telo pokušava da se bori protiv alergena. Zato je izuzetno važno kakav nam je imunitet.

 

Važno je napomenuti da ovi simptomi mogu biti slični simptomima prehlade ili gripe, ali prolećna alergija obično traje duže nego prehlada. Ako imate neke od ovih simptoma, najbolje je da se javite svom lekaru koji će vas uputiti šta dalje.