Feugiat nulla facilisis at vero eros et curt accumsan et iusto odio dignissim qui blandit praesent luptatum zzril.
+ (123) 1800-453-1546

Related Posts

Blog

Astma i alergije

ASTMA I ALERGIJE – POVEZANOST, RAZLIKE I UZROCI

Astma i alergije su dva različita medicinska stanja, ali ponekad mogu biti povezana. Dobro je znati razlike i na koji način pristupiti svakom od ovih problema.

 

Astma je hronično stanje koje karaterišu upala i suženje disajnih puteva, što dovodi do poteškoća u disanju, kašlja, zviždanja u plućima i osećaja stezanja u prsima. Uzroci astme mogu biti različiti, uključujući genetske predispozicije, izloženost zagađenju vazduha, infekcije, stres ili alergijske reakcije.

 

Alergije su stanje u kojem imunološki sistem prekomerno reaguje na inače bezopasne stvari poput polena, prašine, hrane ili životinjske dlake. Reakcija imunološkog sistema uzrokuje simptome kao što su svrab, osip, curenje nosa, kijanje i poteškoće sa disanjem.

 

Povezanost alergije i astme

 

Neki ljudi sa astmom mogu takođe imati i alergije, a alergijske reakcije mogu pogoršati simptome astme. Na primer, astmatičari koji su alergični na polen mogu imati teže simptome astme tokom proleća. Međutim, astma i alergije su dve različite stvari i treba ih tretirati posebno.

 

Lečenje astme i alergija može uključivati upotrebu inhalatora, antihistaminika, kortikosteroida ili drugih lekova. Ponekad se mogu preporučiti i promene u životnom stilu poput izbegavanja okidača koji izazivaju simptome ili promena ishrane. Važno je posetiti lekara ako imate simptome astme ili alergije kako bi se utvrdio pravi uzrok i propisao adekvatan tretman.

Postoji i povezanost između genetskih predispozicija za astmu i alergije. Deca koja imaju roditelje koji pate od astme ili alergija imaju veći rizik od razvoja tih stanja.

 

Za lečenje astme i alergija, važno je utvrditi uzrok simptoma kako bi se moglo prilagoditi lečenje.

Ako je alergija uzrok simptoma astme, lečenje alergije može pomoći u smanjenju simptoma astme. To se može postići izbegavanjem okidača koji uzrokuju alergijske reakcije, uzimanjem antihistaminika ili drugih lekova za alergije, ili imunoterapijom za alergije. Uz to, terapija inhalatorima i drugim lekovima propisanim za astmu takođe može biti korisna u kontroli simptoma astme.

 

Kako prepoznati simptome astme?

 

Kao što smo gore naveli, važno je znati da je astma hronična bolest disajnih puteva koja uzrokuje otežano disanje, kašalj i osjećaj stezanja u grudima.

 

Ovo su neki od simptoma koje biste mogli primetiti kod astme:

 

  1. Kratak dah – Osećaj nedostatka kiseonika i poteškoća u disanju mogu se pojaviti tokom fizičke aktivnosti ili u stanju mirovanja.
  2. Kašalj – Astmatičari često kašlju, posebno noću i u ranim jutarnjim satima.
  3. ‘’Zviždanje’’ u plućima – Šumovi slični zviždanju koji se čuju dok dišemo mogu ukazivati na astmu.
  4. Osećaj stezanja u grudima – Osećaj nelagode ili pritiska u grudima može se pojaviti zbog suženja disajnih puteva.
  5. Teškoće pri disanju – Teškoće pri disanju ili osećaj nedostatka vazduha mogu biti jedan od simptoma astme.
  6. Osećaj umora – Osećaj umora, zamora i slabosti može se javiti zbog poteškoća s disanjem.
  7. Problemi sa spavanjem – Astmatičari često imaju problema sa spavanjem zbog kašlja i težeg disanja noću.

 

Ako primetite bilo koji od ovih simptoma, obratite se svom lekaru. Obavezno je da se podvrgnete testiranju kako biste znali tačno da li se radi o alergiji ili astmi, ili pak nekom trećem zdravstvenom problemu. Nikako se nemojte lečiti na “Google” ili samo određivati svoju terapiju.