Feugiat nulla facilisis at vero eros et curt accumsan et iusto odio dignissim qui blandit praesent luptatum zzril.
+ (123) 1800-453-1546

Related Posts

Blog

Koje su najcesce alergije kod dece

Najčešće alergije kod dece i kako ih smanjiti

Alergije – dobro poznati problem velikog broja ljudi. Alergije zapravo predstavljaju reakciju na određenu promenu iz okoline, recimo cvetanje određenog cveća u parku. Ljudi sa ovim hroničnim problemom najviše pate u periodu od marta do oktobra, ali to zavisi od osobe do osobe. Alergijske promene najčešće se mogu javiti po koži, u respiratornim putevima ili u digestivnim organima.

Prema istraživanjima, u poslednje dve godine alergije kod dece su se enormno povećale. Za to postoji mnogo razloga, ali glavni je stil zivota. Zagađenje, brza i nezdrava hrana, manjak fizičke aktivnosti – sve to mogu biti potencijalni uzročnici alergija. Neko ko živi u prirodi ima mnogo manje šansi za nastanak alergije nego osoba koja živi u gradu. Takođe su važni i geni, odnosno da li je neko u porodici imao alergije. Mališanima je pogotovo teško da preguraju alergije, a obzirom da za alergiju ne postoji jedan dugotrajni lek, one predstavljaju veliki stres za roditelje. I zapamtite, alergija nije bolest, alergija je stanje sa kojim mora da se živi. Ali srećom, medicina je dovoljno uznapredovala pa su tu brojni lekovi koji ublažavaju probleme sa alergijom, o čemu će u nastavku teksta biti govora.

Najčešće alergije kod dece su:

 • polen korova, drveća i trave
 • alergija na lateks
 • grinje
 • pojedina hrana
 • odredjeni lekovi
 • ubod ili proizvodi pčele
 • štetočine (bubašvabe i miševi)
 • životinjska dlaka I životinjski proizvodi
 • duvanski dim

Najčešća alergijska bolest je alergijska kijavica/alergijski rinitis (hronična upala sluznice nosa uzrokovana nekim od alergena). Može doći i do nazalnog začepljenja nosa, upale ušiju, bronhitisa, alergijske astme, crvenila očiju, kašlja ili osipa. Najopasnija alergijska reakcija je anafilaktički šok, koji prouzrokuje otežano disanje, nagli pad pritiska, a dešava se najčešće kada pojedete neku hrana na koju ste alergični. Nažalost, u ovom slučaju je moguć i fatalni ishod.

Prirodni lek za alergiju kod dece

Kada vam pedijatar saopšti da vaše dete ima alergiju, prepisuje vam i određene lekove. U početku će vam prepisivati kortikosteroide (nije preporučljivo uzimati ih duži vremenski period zbog mogućeg ostećenja jetre ili želuca, ali i ostalih organa), a nakon nekog vremena dobićete antihistaminike (manje invazivna terapija koja ne šteti jetri, i klasična je terapija za ovaj problem). Međutim, neke biljke i same deluju kao antihistaminici i sprečavaju posledice alergije, te ako ste, ipak, pre zainteresovani za prirodni lek za alergiju kod dece, predlažemo vam sledeće:

 1. Kopriva

Kopriva je svima poznata kao biljka koja leči mnoge zdravstvene probleme, pa tako i ovaj. 58% ispitanika jedne ankete potvrdilo je da im kopriva pomaže. Možete je uzimati u obliku čaja ili tinkture.

 1. Eterična ulja

Inhalacija eteričnih ulja može vrlo brzo rešiti probleme koje izaziva alergija, a posebno su efikasna ulja od: prave lavande (deluje kao antihistaminik), pitome nane (otvara sinuse), čempresa (deluje dobro protiv kijanja), eukaliptusa (otpušuje nos) i đumbira (olakšava tegobe sa disanjem)

 1. Ulje crnog kima

Crni kim spada među najlekovitije biljke, a i dobar je prirodni antihistaminik. Njegova dugoročna upotreba može dovesti do znatnog poboljšanja, čak i do potpunog izlečenja. Pomešajte ulje crnog kima i med da biste imali bolji učinak.

 1. Jabukovo sirće

Pomešati kašičicu jabukovog sirćeta u čaši vode i to piti 3 puta dnevno. Ova mešavina pomaže u smanjenju alergijskih simptoma, ali može pomoći i u lečenju hitnog stanja.

 1. Akupunktura

Primena alternativnih metoda lečenja sve je popularnija u svetu. U brojnim studijama, akupunktura je dovela do 100% izlečenja. Svakako je potrebno pronaći proverenog akupunkturistu koji će vam pre svega predstaviti plan lečenja, a onda i početi sa terapijom.

Šta još možete da učinite kako biste poboljšali kvalitet života u doba alergija? Držite prozore zatvorenim kako alergeni ne bi ušli. Održavajte higijenu, presvucite se kada uđete u kuću, umijte se i okupajte se. Pijte puno tečnosti i koristite biljke koje smiruju nerve i čiste krv (beli luk, beli glog, troskot, žućica, žalfija i lipov cvet). Dobro je poznato da osobama sa alergijom prija vreme provedeno na moru zbog slane vode, tako da se preporučuje ispiranje nosa morskom vodom.

I za kraj, ukoliko saznate da imate alergiju, nemojte se plašiti. Alergija nije bauk. Važno je poštovati terapiju izabranog lekara ili koristiti neki prirodni lek za alergiju koji funkcioniše u vašem konkretnom slučaju.