Feugiat nulla facilisis at vero eros et curt accumsan et iusto odio dignissim qui blandit praesent luptatum zzril.
+ (123) 1800-453-1546

Related Posts

Blog

hrana može pogoršati simptome alergije

Koja hrana može pogoršati simptome alergije na polen?

Alergija na polen je česta pojava koja može izazvati neugodne simptome poput kijanja, svraba u očima, curenja nosa i problema s disanjem. Međutim, malo je poznato da određena hrana može pogoršati simptome alergije na polen kod nekih ljudi. Ova pojava poznata je kao unakrsna reakcija hrane i polena, a razumevanje ove veze može pomoći u prilagođavanju ishrane i ublažavanju simptoma alergije. Evo koje hrane treba izbegavati ili ograničiti ako patite od alergije na polen.

Unakrsna reakcija hrane i polena

Unakrsna reakcija hrane i polena je fenomen koji se dešava kada organizam reaguje na određenu hranu zbog sličnosti proteina prisutnih u toj hrani i polenu određenih biljaka. Ovo je posebno značajno kod osoba koje već imaju alergiju na polen jer određene namirnice mogu izazvati simptome slične alergijskim reakcijama na polen. Važno je napomenuti da neće svaka osoba s alergijom na polen imati reakcije na istu hranu. Ovo varira zavisno od individualnih faktora osetljivosti organizma i specifičnih proteina prisutnih u hrani i polenu koji mogu izazvati alergijske reakcije. Zbog toga je važno da osobe koje imaju alergije budu pažljive pri izboru hrane. Preporučuje se i konsultacija sa alergologom kako bi identifikovali potencijalne izazivače alergija i prilagodili ishranu da bi se izbegle nepoželjne reakcije.

Hrana i alergija na polen

Voće i povrće

Voće i povrće mogu biti izazivači unakrsne reakcije kod osoba koje su alergične na polen određenih biljaka. Na primer, ako ste alergični na brezu, možda ćete imati reakciju na voće poput jabuka, krušaka, breskvi, trešanja ili šljiva. Ovo voće sadrži proteine koji su slični proteinima prisutnim u polenu breze, što može izazvati alergijske simptome kod nekih ljudi. Slično tome, alergija na trave može biti povezana s reakcijama na povrće poput celera, šargarepe, peršuna ili paprike.

Orašasti plodovi

Orašasti plodovi poput lešnika, badema, oraha i indijskog oraha takođe mogu izazvati unakrsnu reakciju kod osoba alergičnih na određene vrste polena. Na primer, alergija na brezu može biti povezana s reakcijama na lešnik, dok alergija na korov može izazvati reakcije na orahe ili indijske orahe. Orašasti plodovi su bogati proteinima koji mogu biti slični proteinima prisutnim u polenu, što dovodi do alergijskih simptoma kod određenih pojedinaca.

Žitarice

Neke žitarice takođe mogu izazvati unakrsnu reaktivnost kod osoba alergičnih na polen. Na primer, alergija na travu može biti povezana s reakcijama na žitarice poput pšenice, raži ili ječma. Slično voću, povrću i orašastim plodovima, proteini prisutni u ovim žitaricama mogu biti slični proteinima u polenu. To može dovesti do alergijskih simptoma kod određenih ljudi.

Povrće iz porodice ljiljana

Povrće iz porodice ljiljana, kao što su luk, beli luk, crni luk i praziluk, takođe može izazvati reakcije kod osoba alergičnih na polen. Na primer, alergija na koprivu može biti povezana s reakcijama na luk ili beli luk. Ova hrana sadrži supstance koje su strukturno slične proteinima u polenu, što može izazvati alergijske simptome kod određenih pojedinaca.

Alkoholna pića

Neke vrste alkoholnih pića, posebno vina i piva, mogu sadržati ostatke polena koji su korišćeni u proizvodnji. Ovo može izazvati alergijske reakcije kod osoba osetljivih na određene vrste polena. Na primer, vino može sadržati ostatke polena grožđa ili drugih biljaka koje mogu izazvati alergijske simptome kod nekih ljudi.

Šta možete da učinite da ublažite unakrsnu reakciju hrane i polena?

Kako biste uticali na to što hrana može pogoršati simptome alergije, preporučuje se da:

  • Konsultujete se s alergologom ili nutricionistom kako biste identifikovali specifične namirnice koje izazivaju reakcije kod vas.
  • Vodite dnevnik ishrane kako biste pratili koje namirnice izazivaju simptome i ograničili njihovu konzumaciju.
  • Birajte alternativne namirnice koje ne izazivaju alergijske reakcije kao zamenu za one koje su problematične.

Uz pravilno vođenje ishrane i izbegavanje ili ograničavanje određenih namirnica, možete smanjiti rizik od pogoršanja simptoma alergije na polen. Ovo utiče i na simptome povezane sa hranom, što će poboljšati kvalitet života tokom sezone alergija.

Za više informacija o alergiji na polen, čitajte naš blog: https://lertal.rs/category/alergija-na-polen/

Lertal – ublažite simptome alergije

Preparat Lertal dolazi u obliku tableta i spreja za oči i potpuno je bezbedan čak i za decu! Omogućava vam da uživate u proleću bez neprijatnih simptoma alergija jer utiče i na ublažavanje simptoma alergijskog rinitisa i konjunktivitisa.

Idealno je početi sa korišćenjem Lertala pre pojave simptoma, a kada se simptomi jave treba da se uzima u kombinaciji sa antialergijskom terapijom. Tako bi se brže ublažili simptomi i smanjila upotreba antihistaminika.

Pročitajte više o sastavu Lertala i to kako kvercetin, Perilla i vitamin D3 sinergijom deluju na ublažavanje simptoma alergije.