Feugiat nulla facilisis at vero eros et curt accumsan et iusto odio dignissim qui blandit praesent luptatum zzril.
+ (123) 1800-453-1546

Related Posts

Blog

Crna kopriva (Perilla frutescens) – Ukrasna biljka kao lek za alergiju

Da li ste znali koliko nam je crna kopriva značajna u borbi protiv alergija?

Bilo da vas muči alergija na ambroziju, alergija na polen ili nešto slično, suze vam oči ili imate alergijski kašalj, ekstrakt ove biljke vam može pomoći. Iz tog razloga je ona vrlo značajan sastojak Lertala.

Svi znamo koliko je naporno kada nekoliko puta zaredom kijamo, svrbe nas oči ili ne možemo da zaustavimo alergijski kašalj. Tada nam je potrebno što pre da se smanje ili nestanu ti nelagodni simptomi. Pogotovo je postalo neprijatno kijati od kada smo svi oprezni zbog virusa Covid 19.

Crna kopriva, vrtna kopriva ili kineski bosiljak (Perilla frutescens), koja vodi poreklo iz jugoistočne Azije, se danas može naći vrtovima širom sveta. U Japanu ovu vrstu koprive zovu shiso. Naziv shiso je izvedena od reči zi – ljubičast i su – ukazuje na oporavak od bolesti. To je ukrasna, jestiva ali i veoma lekovita biljka. Lekovitost crne koprive potiče od prisustva brojnih biljnih flavonoida.

Perilla sadrži sledeće dragocene sastojke:

1. Ruzmarinska kiselina – Ispitivanja su pokazala da oralna upotreba ruzmarinske kiseline povoljno utiče na astmu prouzrokovanu alergijama. Smanjuje proizvodnju leukotriena B4 (koga stvaraju leukociti kao odgovor na medijatore inflamacije)

2. Krisoeriol – Bronhodilatator, snižava krvni pritisak, poboljšava cirkulaciju

3. Apigenin – Pokazuje antiinflamatorna, antikancerogena i antioksidativna svojstva

4. Luteolin – Pokazuje antioksidativna i antiupalna svojstva, indukuje apoptozu ćelija i ispoljava hemoprotektivnu aktivnost