Feugiat nulla facilisis at vero eros et curt accumsan et iusto odio dignissim qui blandit praesent luptatum zzril.
+ (123) 1800-453-1546

Related Posts

Blog

Alergijski konjunktivitis

Alergijski konjunktivitis – kako umanjiti simptome?

Alergijski konjunktivitis predstavlja jednu od najčešćih oftalmoloških alergijskih reakcija, a karakteriše ga upala konjunktive, tankog tkiva koje oblaže beli deo oka. Ova vrsta alergijske reakcije obično se javlja kao odgovor na kontakt sa alergenima poput prašine, polena, dlake kućnih ljubimaca ili hemikalija. Bez obzira na intenzitet simptoma, postoji mnogo načina da ublažite simptome i olakšate sebi reakciju na alergene.

Šta je alergijski konjunktivitis?

Alergijski konjunktivitis, u osnovi, predstavlja upalu prozirnog sloja tkiva. Trajanje simptoma alergijskog konjunktivitisa može varirati među pojedincima i zavisi od različitih faktora, uključujući vrstu alergena, intenzitet izloženosti, i lične karakteristike organizma. Ako su alergeni sezonski, poput polena određenih biljaka, simptomi obično traju tokom sezone kada su ti alergeni u vazduhu. Na primer, kod alergije na polen drveća, simptomi mogu biti izraženi tokom proleća. Ako je osoba izložena alergenima tokom cele godine, kao što su grinje, dlake kućnih ljubimaca ili buđ, simptomi mogu biti prisutni kontinuirano, sa periodima pogoršanja i poboljšanja.

Simptomi alergijskog konjunktivitisa

 1. Svrab i peckanje: Osobe koje pate od alergijskog konjunktivitisa često osećaju jak svrab i peckanje u očima, što može biti veoma neprijatno i ometajuće.
 2. Crvenilo očiju: Upala konjunktive dovodi do crvenila očiju, dajući karakterističan izgled koji je često povezan s alergijskim reakcijama.
 3. Osećaj stranog tela: Mnogi ljudi opisuju osećaj kao da imaju nešto strano u oku, što proizilazi iz iritacije koja prati alergijski konjunktivitis.
 4. Suze i vodenkasti sekret: Povećana proizvodnja suza i vodenkasti sekret su takođe česti simptomi. Ovo može uzrokovati zamagljen vid i dodatno otežati svakodnevne aktivnosti.

Kako alergijski konjunktivitis utiče na našu svakodnevnicu

Alergijski konjunktivitis može značajno uticati na kvalitet života. Otežava izvršavanje svakodnevnih zadataka, bilo da se radi o radu na računaru, vožnji automobila ili jednostavno uživanju u spoljnim aktivnostima. Svrab i crvenilo očiju mogu prouzrokovati osećaj neprijatnosti, dok otežano otvaranje očiju zbog suženja kapaka dodatno komplikuje situaciju.

Pravilnim lečenjem i upravljanjem izlaganju alergenima, simptomi se mogu značajno smanjiti. Korišćenje lekova, kao i primena preventivnih mera može pomoći u kontrolisanju simptoma.

Izbegavajte alergene:

Jedan od osnovnih koraka u smanjenju simptoma alergijskog konjunktivitisa je izbegavanje izloženosti alergenima. Evo nekoliko saveta:

 • Prašina: Redovno čistite svoj dom kako biste smanjili količinu prašine. Koristite filtere u osveživačima, grejalicama, klimama i usisivačima.
 • Polen: Pratite prognozu polena i pokušajte ostati unutra kada je nivo polena visok.
 • Kućni ljubimci: Ako imate kućne ljubimce na koje ste alergični, ograničite njihov pristup spavaćim sobama i redovno ih četkajte.
 • Upotreba hladnih obloga: Hladne obloge mogu pomoći u smanjenju otoka i ublažavanju svraba. Koristite hladne obloge na zatvorenim očima nekoliko puta dnevno.
 • Ograničite dodirivanje očiju: Izbegavajte dodirivanje očiju rukama kako biste sprečili unošenje alergena u oči.

Lertal sprej za alergiju je sterilan oftalmološki rastvor koji sadrži tri prirodna jedinjenja sa sinergističkim delovanjem, idealna za simptomatsku terapiju alergijskog konjunktivitisa i iritirane oči, a mogu ga koristiti i odrasli i deca.

Lertal sprej za alergiju u sebi sadrži:

 • Suvi ekstrakt semena crne koprive (Perilla)
 • Hijaluronsku kiselinu
 • Lipozom

Koristi se lako, tri do četiri puta dnevno naprskati sprej na zatvoreno oko.

Zbog osobina da umiruje, osvežava i vlaži suve, iritirane i crvene oči primenjuje se kao dopuna antihistaminske terapije.

Posavetujte se sa stručnjakom

Ako simptomi ne prolaze ili postaju ozbiljniji, obavezno se posavetujte sa oftalmologom ili alergologom. Oni mogu pružiti personalizovane savete i preporuke za upravljanje alergijskim konjunktivitisom.

Održavanjem čiste okoline, i primenom adekvatnih terapija, možete značajno poboljšati kvalitet vašeg života tokom perioda alergijskog konjunktivitisa.