Feugiat nulla facilisis at vero eros et curt accumsan et iusto odio dignissim qui blandit praesent luptatum zzril.
+ (123) 1800-453-1546

Related Posts

Blog

Kako prepoznati alergijski kašalj?

Alergijski kašalj

Kašalj je automatski refleks koji pomaže da se iz disajnih puteva izbace sekret, iritansi, strane čestice i mikroorganizmi. Ukoliko kašalj imate do 4 nedelje, u pitanju je akutno stanje tj. oblik infekcije disajnih puteva i slivanja sekreta. Ukoliko kašalj traje duže od 4 nedelje on se već može nazvati hroničnim.

Alergijski rinitis i alergijski kašalj spadaju u jako česte hronične respiratorne bolesti. Kašalj po prirodi može biti suv, prati osećaj nadražaja, otežano disanje.

Kako da razlikujemo alergijski kašalj od običnog?

Simptomi rinitisa su curenje iz nosa, svrab, zapušenost, a može ali i ne mora, biti prisutno suzenje očiju. Upravo se zbog ovih simptoma alergijski rinitis često pomeša sa prehladom ili virusnom infekcijom (koju možete uglavnom razlikovati usled pojave temperature i po boji sekreta iz nosa). Boja sekreta kod prehlade je zelenkasto braon, dok je kod alergija bezbojno do bledo bele boje.
Alergijski kašalj možete prepoznati kao izuzetno suv, dugotrajan, praćen često glavoboljom, vrtoglavicom ili malaksalošću.
Ukoliko se vaše telo bori sa alergijskim kašljem, to znači da vaš imunološki sistem ima jaku reakciju na neku česticu iz okoline. Kao posledica te reakcije telo luči histamin koji upravo izaziva gore navedene simptome tj. curenje nosa, kašalj, čak i kijavicu. Upravo se zbog toga često prepisuju antihistaminici jer su efikasni za ublažavanje simptoma, ali mogu izazvati neželjene efekte, kao što su pospanost i mučnina. Prednost prirodnih preparata u terapiji alergijskog rinitisa ogleda se u činjenici da dugotrajna primena ne dovodi do neželjenih efekata.

Alergije i kašalj kod dece

Ove vrste alergija su česte kod dece, jer alergije uglavnom nastaju u ranom detinjstvu, ali se mogu javiti i u kasnijem dobu jer su neke osobe prosto sklonije alergijama. Jedan od okidača, može biti i stres, koji je u poslednje vreme jednostavno neizbežan. Ukoliko se sa alergijskim kašljem ne borite na vreme i na odgovarajući način, ova vrsta zdravstvenog problema može značajno da umanji kvalitet života, utiče na nivo energije, san i sposobnost za rad. Pored ovih svakodnevnih problema, nelečeni alergijski kašalj se može pretvoriti u bronhijalnu astmu. Ukoliko niste sigurni da li se vaše dete bori sa ovim problemom, obratite pažnju na to da li hrče dok spava, da li ima česte infekcije uva, da li diše kroz usta ili ima umanjenu aktivnost u odnosu na ostatak godine.
Za razliku od prehlade koja se može javiti u bilo koje doba, alergijski kašalj na polen se javlja samo u onim periodima godine kada se izloženi alergenu koji cveta. Takođe, alergijski kašalj može da se javi na druge vrste alergena kao što su grinje, prašina Ili hladnoća, koje takođe izazivaju kašalj. Najčeše se sa ovim kašljem borimo između novembra i februara. U ovom periodu smo više u kući, aktivna je grejna sezona i prostorije se ne provetravaju dovoljno. Tada se javlja kašalj koji izazivaju grinje i prašina.

Lertal tablete su dijetetski proizvod čija je efikasnost klinički dokazana u terapiji alergijskog rinitisa kod dece i odraslih, dok je Lertal sprej idealan za očne simptome alergijskog konjuktivitisa, suvih, iritiranih i crvenih očiju, takođe ga mogu koristiti i odrasli i deca.