Feugiat nulla facilisis at vero eros et curt accumsan et iusto odio dignissim qui blandit praesent luptatum zzril.
+ (123) 1800-453-1546

Related Posts

Blog

prolećne alergije

Počinje sezona alergena, prvo cveta drveće (prolećne alergije)

Istraživanja pokazuju da oko 25% ukupne svetske populacije ima neku vrstu alergije. Među njima su i prolećne alergije. Procenjuje se da se broj obolelih od alergije svake godine uveća za 5 do 10%. Alergije ne zaobilaze ni odrasle ali je ipak najučestalija njihova pojava kod dece.

Šta izaziva prolećne alergije?

Ponekad se desi da naše telo, tj. imuni sistem, reaguje burno i preterano na bezopasne čestice iz okoline (alergene). Međutim, alergijske reakcije se ne ispoljavaju same od sebe, potrebno je ipak da postoji istovremeno delovanje nekoliko faktora od kojih su najznačajniji genetska predispozicija i pad imuniteta. Njihovo istovremeno i zajedničko delovanje često dovodi do pojave alergija.

Najčešći izazivači prolećnih alergija su aerozagađivači iz vazduha gde spada i polen. Polen je vodeći aerozagađivač, zbog čega se prati njegova rasprostranjenost i koncentracija u vazduhu. Udisanjem polenovih zrna dolazi do preterane reakcije imunog sistema. Imuni sistem greškom polen prepoznaje kao strano telo pa proizvodi antitela koja napadaju alergene (polen), što dovodi do oslobađanja histamina. Histamin zatim dovodi do pojave niza telesnih reakcija, tj. tegoba koje mi prepoznajemo, a to su kijavica, kašalj, curenje nosa, itd.

Početak sezone alergija – cvetanje drveća

Alergije su prisutne tokom cele godine, ali su mnogo češće u proleće i jesen, u vreme cvetanja biljaka. Sezonski alergijski rinitis najčešće izaziva polen drveća, trava i korova.

U sezoni cvetanja prvo se pojavljuje polen drveća i to u rano proleće, krajem februara do sredine maja. Osoba može biti alergična na samo jednu vrstu polena ali i na više njih, i to je najčešće slučaj kada simptomi alergija jako dugo traju.

Najčešći uzročnici prolećnih alergija su: breza, hrast, vrba, topola, platan, jasen, javor, grab, orah, tisa, bukva, brest, bor, jela i dud.

Koji su simptomi prolećnih alergija?

 • Suzne i nadražene oči
 • curenje nosa
 • svrab i crvenilo nosa
 • kijanje
 • otežano disanje
 • suvi kašalj
 • crvenilo kože i svrab kože

Preventiva i lečenje prolećnih alergija

Prolećne alergije je skoro nemoguće sprečiti, međutim par saveta može vam olakšati ovaj period i umanjiti tegobe i simptome alergija:

 • Izbegavajte duži boravak u prirodi u periodu kada cvetaju biljke, posebno kada je suvo, toplo i vetrovito vreme
 • Koncentracija polena je najviša u ranim jutarnjim časovima (između 5h i 10h), pa tada izbegavajte provetravanje kao i izlaske
 • Usisavajte minimum dva puta nedeljno i redovno brišite prašinu kako biste iz stana uklonili polen
 • Sprečite raznošenje polena po stanu – tuširajte se redovno i češto menjajte odeću nakon izlaska, ukoliko imate kućnog ljubimca prebrišite ga nakon ulaska u stan kako biste sklonili polen sa dlake
 • Izbegavajte sušenje veša na otvorenom
 • Ukoliko ste u mogućnosti, nabavite klima uređaji sa polenskim filterima koji sprečavaju ulazak polena u kuću.
 • Proveravajte koncentraciju polena u vazduhu na specijalizovanim web sajtovima

I pored svih preventiva simptomi alergija mogu biti jako teški i zahtevati posebno tretiranje i lečenje kako bi se ublažili. Lečenje alergijskog rinitisa se obično počinje antihistaminicima. U težim slučajevima dodaje se kortikosteroid u obliku spreja za nos.

Vakcinacijom protiv alergije se takođe može smanjiti osetljivost organizma na pojedine alergene. Preduslov za sprovođenje imunoterapije je određivanje alergena na koji je osoba preosetljiva. Postoji i oralna imunoterapija kod koje se rastvor alergena pije i na taj način se vrši imunizacija.

Kao preventive i sredstvo za smanjenje simptoma alergije, probajte Lertal sprej za oči i Lertal tablete. Reši se alergije!